miercuri, 30 noiembrie 2011

Ferma de melci

Din informatii care le detinem, o ferma cu o investitie mare, de ordinul la cateva mii de dolari, devine profitabila din primul export. Tipul de ferma prezentat se considera a fi cea mai profitabila din punct de vedere economic deoarece nu necesita multa munca sau cheltuieli majore (doar apa, curentul cu care se mentin stropitorile si munca angajatilor care e minima). Aceasta metoda de a creste melcii este cel mai mult folosita in Italia. Dezavantajele acestui tip de ferma este ca se obtine o singura productie pe an.
Pe ce se cheltuiesc banii din investitii:
* un teren destul de mare, preferabil peste 2000 mp (minim pentru rentabilitate), care sa fie neumbrit si usor inclinat spre nord (panta nu mai mare de 10%, adica 10 m diferenta de inaltime la 100 m de teren) ca sa nu se formeze balti in timpul ploilor. In practica melcii nu se vor ineca daca terenul nu sta sub apa de 5 cm mai mult de 20 minute.
* optional, o analiza chimica a solului si a indicilor termici din aer si din sol din ultimii 15 ani pentru eventuale modificari ( in capitolul Climatul artificial pentru cresterea melcilor e explicat mediul acceptat de melci)
* un gard solid care sa inconjoare terenul pentru a apara melcii de pradatorii terestri (vulpea, ariciul, broaste, nevastuici etc.). De exemplu pentru o ferma de 2000 mp aveti nevoie cam 200 m de tabla zincata 1*2 m ondulata sau dreapta care poate fi obtinuta si de la centrele de colectare a fierului vechi, 250 m de gard de sarma cu ochiuri mari, 2,5 m3 pentru parii exteriori, 200 m sarma ghimpata, 400 m sarma zincata, 2 kg nituri, 3 kg suruburi, 2 kg cuie. Poarta de intrare ar trebui plasata la mijlocul laturei mai lungi pentru comoditate si sa fie cam 2 m lungime pentru ca nu stiti cand aveti nevoie sa intrati cu masina in ferma.
* impartiti terenul pe lungime in fasii de cate (aproximativ) 4 m dintre care jumatate de metru va fi pentru trecerea lucratorilor si inconjurati fasiile cu pereti de lemn, plastic, fibra sau tabla subtire de otel care sa fie cam de 60-70 cm inaltime si 10-15 cm ingropati in pamant ca sa nu sape melcii pe sub pereti. Pentru sustinerea peretilor aveti nevoie de niste pari (cel mai simplu ar fi din lemn) de dimensiuni 1,25m*8cm*8cm plasati la distanta de 2,5m. Fasiile ar trebui orientate est-vest deoarece aceasta pozitie ofera melcilor mai multa umbra de la peretii fasiilor pe parcursul zilei. Pentru a evita iesirea melcilor se infasoara partea de sus a peretelui cu o banda de cupru cam de 7 cm latime (unii crescatori sustin ineficienta acestei metode). Atentionam ca peretele de lemn nu protejeaza ferma impotriva daunatorilor precum urechelnite, miriapode s.a. O alta metoda de a mentine melcii in ingraditura este sa indoiti partea de sus a gardului inauntru, daca este posibil, intr-un V ascutit cu un unghi de 20 grade. Cochilia melcilor va atinge cu spatele paravanul inainte sa se tarasca pe partea inclinata si astfel nu va putea inainta. Intre gardul si exterior si fasii lasati 2-3 m pentru diverse lucrari.
Helitex Puteti sa inconjurati fasiile de pamant cu Helitex (o plasa speciala patentata in Italia si garantata pentru 20 ani) cam de 1 m inaltime (pentru calcul: 3,5 m * lungimea terenului * pretul de metru de helitex cam de 1m latime) care va fi prinsa la fiecare un metru de cate un stalp de lemn sau PVC cam de 80 cm inaltime. Explicatii mai detaliate despre plasa veti primi la cumpararea ei. In Romania se poate cumpara de la reprezentantul Institutului de Hericicultura din Italia sau de la firma Alimenti Naturali a carui date de contact le gasiti in Plan de afaceri. Helitexul vine la 100 m bobina.
Trebuie mentionat ca in prezent pretul acestui material este destul de ridicat in Romania, pentru un hectar de teren ajungandu-se la aproximativ 8000 euro.
Un exemplu de materiale necesare pentru constructia fasiilor pentru o ferma de 2000 m2 este: 900 m sarma zincata, 900 m Helitex, 2,4 m3 lemn de brad pentru pari, 5 kg suruburi, 2 kg cuie si cam 3 zile de munca intensa pentru doua persoane.
* in fasiile de teren se vor cultiva plantele preferate melcilor (vezi capitolul Hrana). Se prefera plantele bienale pentru speciile de melci care ajung la maturitate in doi ani. Pe langa plantele care cresc in imprejmuiri sa le dati si hrana uscata (vezi capitolul Hrana)
* se vor agata benzi colorate de rafie de stalpi pentru a inlatura pasarile pradatoare
* optional: la baza gardului se va pune tabla zincata pentru ca melcii sa nu fie atrasi de mirosul plantelor autohtone
* se va pune la punct un sistem de irigatii cu aspersoare pentru umectarea terenului in zilele toride. Cand vor functiona aspersoarele apa trebuie sa ajunga pe tot teritoriul in care sunt melcii. Nu lasati zone neacoperite de aspersoare deoarece acele locuri vor fi evitate de melci sau melcii care sunt deja in locurile acelea nu vor creste asa ca nu veti face nici o economie punand mai putine irigatoare. Cand cumparati aspersoarele intrebati vanzatorul de cele mai fine aspersoare deoarece melcii prefera o umiditate de tip ceata. Irigarea se va face o data la 2-3 zile timp de 10-12 minute pe inserat doar in lunile secetoase. Aveti grija ca aspersoarele sa nu fie prea puternice ca sa nu faca balti si sa inece melcii. Puteti sa folositi si aspersoare mobile.
* o fantana in cazul in care nu aveti acces la un alt rezervor de apa. Pentru comoditate fantana ar trebui sa fie pusa in mijlocul fermei, dar aceasta decizie ar trebui luata de specialistii care construiesc fantana si care cauta izvorul.
* construiti mici canale de scurgere in caz de ploi puternice.
* pentru melci din specia Aspersa: se va cumpara si un plastic extrem de fin numit tesuto non tesuto cu care se acopera fasiile de pamant iarna cand melcii hiberneaza. Acesti melci au nevoie de acest plastic pentru a rezista frigurilor iernii. Tesuto non tesuto poate fi cumparat de la reprezentantul Institutului de Helicicultura din Italia
* optional: se pot pune tevi de scurgeri taiate de-a lungul prin teritoriul melcilor pe post de ascunzatoare. Tevile de scurgeri nu trebuie sa fie din cupru sau ciment
* Puneti farfurii pentru apa de baut. Farfuriile trebuie sa fie plate pentru ca melcii sa nu se inece si sa fie destul de late ca sa aiba toti melcii acces la ele.
* Pe langa aceste amenajari ar trebui sa aveti si o “maternitate” despre care se va discuta mai tarziu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu